rp1ceh6dqi8l3ehbyv3sbu6287r4a8
 

Studencka kuchnia #3 Szybkie ciasta

Zaktualizowano: 20 paź 2021



Lubisz słodkości, ale nie jesteś mistrzem pieczenia? Nauka zabiera Ci większość życia? Szukasz prostych i sprawdzonych przepisów na błyskawiczne ciasta? To coś dla Ciebie!

CIASTO CZEKOLADOWE

Klasyk klasyków. Czy znajdzie się ktoś, kto nie uwielbia wilgotnego i słodkiego ciasta czekoladowego? Nawet jeśli tak, to będzie to ewidentnie wyjątek od reguły. Mamy dla Ciebie wielokrotnie przetestowany przepis, który wychodzi nawet zupełnym laikom! Składniki 200 g mąki

200 g cukru

50 g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/3 szklanki oleju

1 jajko

¾ szklanki mleka

¾ szklanki gorącej wody

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej


Zalej kawę rozpuszczalną gorącą wodą. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, następnie dodaj jajko, mleko, olej i ponownie zamieszaj. Dolej gorącą kawę i ponownie przemieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Formę na ciasto (okrągłą lub podłużną) wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj odrobiną oleju. Przelej na nią masę i piecz w 180 stopniach, z trybem góra dół. Jeśli po tym czasie ciasto nadal będzie wilgotne – piecz je kilka minut dłużej. Gotowe!

CHLEBEK BANANOWY

Masz akurat nadmiar przejrzałych bananów i nie za bardzo masz pomysł jak je wykorzystać? Ten chlebek bananowy to doskonałe rozwiązanie. Szybkie, bardzo delikatne i wilgotne, doskonale sprawdzi się w połączeniu z polewą orzechową! Składniki 180 g banana (1 duży lub 2 mniejsze) 80 g oleju (około 100 ml) cukier wanilinowy 3 jajka (jedno całe, 2 rozdzielone na białka i żółtka) 50 g mleka łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao (4 łyżki) 100 g czekolady (można pominąć) 180 g mąki pszennej 160 g cukru

Piekarnik nagrzej do 180 stopni, bez termoobiegu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Jedno jajko i 2 żółtka rozmieszaj z rozgniecionym bananem, olejem i mlekiem. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki razem z pokrojoną w kostkę czekoladą. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Do masy bananowej dodaj suche składniki, następnie stopniowo dodawaj ubite białka delikatnie mieszając. Przelej całość do formy i piecz 50-60 minut (do uzyskania suchego patyczka)

CRUMBLE

Najszybszy możliwy deser, idealny na niespodziewaną wizytę znajomych! Składniki na niego znajdują się w praktycznie każdym domu. Doskonale sprawdzi się też, jeśli masz świeże owoce, które chcesz wykorzystać!


Składniki

1 szklanka mąki

½ szklanki cukru

½ kostki masła lub margaryny

400 g dowolnych owoców (świeżych lub mrożonych)

Cukier, mąkę i masło mieszamy w misce do stworzenia kruszonki. Szykujemy kilka mniejszych kokilek (lub jedno większe naczynie żaroodporne) i wysypujemy na nie owoce. Wierzch posypujemy grubą warstwą kruszonki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, z termoobiegiem. Całości świetnie dopełni gałka ulubionych lodów!


Przetestowałeś/łaś jakiś przepis? Koniecznie daj znać, co o nim sądzisz lub oznacz nas na naszym Instagramie!


22 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie