rp1ceh6dqi8l3ehbyv3sbu6287r4a8
 

Studencka Kuchnia #1 Bułki i burgery


Lubisz świeże bułki? Myślisz, że nie masz czasu, żeby piec własne na śniadanie?

A co jeśli możesz mieć domowe pieczywo w 10 minut?

A może jesteś fanem burgerów? Mamy przepisy, które na pewno Ci się spodobają!


BUŁKI

Przepis na bułki, które zawsze wychodzą? Miękkie w środku i chrupiące z wierzchu? Nie ma sprawy!

Składniki 40 g masła* 500 g + łyżka mąki pszennej** łyżeczka soli 300 g mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru jajko

* Można użyć margaryny **Można użyć także mąki pełnoziarnistej


Przygotowanie

Masło roztapiamy na małym ogniu. Drożdże kruszymy do szklanki i zasypujemy cukrem. Mieszamy aż drożdże staną się płynne, dolewamy 150 ml letniego mleka i wsypujemy łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy na około 8-10 minut, do momentu aż drożdże wypełnią całą szklankę.

Mąkę mieszamy z solą, następnie dolewamy drożdże, pozostałą część mleka i jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli jest zbyt rzadkie – dosypujemy odrobinę mąki, jeśli zbyt gęste - odrobinę ciepłego mleka. Pod koniec dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, formujemy bułki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10-15 minut.

KOLOROWE WERSJE

Chcesz trochę zaszaleć i zrobić coś, co zaskoczy wszystkich gości? Lubisz odrobinę kreatywności w gotowaniu? Kolorowe bułki to coś dla Ciebie! Do uzyskania różnych kolorów wcale nie są potrzebne specjalne barwniki! Jeśli do ciasta dosypiesz węgiel aktywny - Twoje bułki mogą być szare lub czarne, jeśli użyjesz kurkumy - staną się żółte, a jeśli słodkiej papryki - staną się pomarańczowo-czerwone! W ten sam sposób możesz dodać bułkom ciekawszego smaku! Pieprz cayenne lub mielone chili doda odrobiny pikanterii, a suszone zioła lub czosnek dodatkowo wzbogacą smak.


PROPOZYCJA PODANIA

W normalnym rozmiarze idealnie sprawdzą się jako obiadowe burgery, a w tej mniejszej podbiją serca wszystkich znajomych jako imprezowa przekąska! Z czym je podać? Idealnie sprawdzą się świeże warzywa jak pomidor i cebula, w połączeniu z domowymi kiszonkami jak ogórki lub kiszona kapusta! A jakie sosy? Poza tradycyjnymi jak keczup, musztarda czy majonez warto poeksperymentować! Lubisz słodko-ostre połączenia? - Spróbuj sosu musztardowo-miodowego! Wystarczy, że zmieszasz ostrą musztardę z dowolnym miodem i sokiem z cytryny w proporcjach 1:1:1. Jeśli okaże się zbyt słodki - dodaj więcej musztardy i soku z cytryny.


WEGAŃSKIE KOTLETY Nie przepadasz za mięsem? A może po prostu masz ochotę spróbować czegoś innego? Przetestuj przepis na burgery z pieczarek! Składniki 400 g pieczarek

45 g płatków owsianych*

40 g słonecznika

15 g sezamu

100 g marchwi

30 g cebuli

2 łyżki bułki tartej

przyprawy *Można zastąpić mąką owsianą

Przygotowanie

Nasiona prażymy na suchej patelni. Płatki owsiane mielimy w rozdrabniaczu, tak samo postępujemy z wystudzonymi nasionami. Pieczarki obieramy lub dokładnie myjemy i drobno kroimy, dodajemy startą marchew i posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku i formujemy kotleciki. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem.


MROŻENIE

Co jeśli chcesz zamrozić ciasto? Wystarczy je szczelnie zapakować i wrzucić do zamrażarki! Tak przygotowane ciasto może spędzić w zamrażarce nawet 3 miesiące! A jak je rozmrozić? Wystarczy wyjąć je wcześniej i zostawić w temperaturze pokojowej. Możesz też przyspieszyć ten proces i skorzystać z mikrofalówki. Po rozmrożeniu ciasto wystarczy chwilę powyrabiać, uformować i upiec! W ten sposób wystarczy, że raz poświęcisz czas na przygotowanie ciasta, z którego możesz korzystać przez dłuższy czas!


Może masz swoje propozycje na studenckie dania? Podziel się nimi w komentarzach!


127 wyświetlenia0 komentarz

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie